zondag 13 augustus 2023

PROJECT: mijn eigen servies maken

Na mijn Italië reis, oktober 2022, en het voor de zoveelste keer zien van het servies in het gele huis, kwam er ineens iets op mijn weg. Ik zag dat een keramist met pensioen ging en al zijn mallen verkocht. Na het zien van de advertentie ben ik gaan kijken en heb een mooie set gietmallen en omkeermallen bij elkaar kunnen vinden. 
En zo begon het avontuur van dit omvangrijke project op 11 november met het gieten van de eerste proefjes. 
De proefjes lukte en dit groeide uit naar een servies voor 6 personen inclusief tafeldecoratie.
In mijn hoofd zat blauw. Maar de aanwezige glazuren van Botz waren niet geschikt voor een servies. Ik wil blauw! En zo bestelde ik de Marine blauw, en omdat ik een combinatie van 2 kleuren mooi vind en mijn oog ook viel op Jadegroen heb ik deze gecombineerd.
Tijdens het schrijven van deze inleiding is het al juli 2023: 9 maanden later!!
Het einde is in zicht, de laatste boterhammenbordjes zijn geglazuurd en ik hoop dat ze goed de oven uit gaan komen. Verder moet ik nog een stukje mozaïeken en voegen.




10 november 2022

11 november 2022
De eerste testje gegoten.

16 november 2022
 

18 november 2022
Vanmorgen voornamelijk dingen afgewerkt. Schaaltje, 2x klok, 2x bordje, vaasje en mok. Helaas blak er een stuk van de grote kom en moest die overnieuw. Met flinke kracht heb ik hem verder in stukken geslagen. 
 










23 november 2022
Ik had het weekeinde opgeschreven wat ik wilde doen, althans ik had vrijdag al opgeschreven wat de volgende stap in het gietproces is en had alle losse onderdelen opgeschreven. Als ik de schaal en klokje nog af zou werken (vrijdag gegoten) dan konden ze vandaag nog mee in de biscuitbak. Daarna heb ik alle mallen nogmaals gegoten.
Ik heb eerst gegoten en vervolgens hetgeen ik maandag had gegoten afgewerkt.
De glazuuroven ging vanmiddag aan. Ik heb nog 2 kerstklokken geglazuurd en 1 bordje. 









5 december 2022


7 december 2022
Ik heb een groot en klein bordje gemaakt. Bij het afwerken van het kleine bordje ben ik gestopt omdat ik een soort van boosheid in mijzelf op voelde komen dat de randjes alleen maar grover i.p.v. gladder werden. 



12 december 2022
Toen ik een blauwe kleur zocht voor mijn servies was er geen blauw die op mijn servies kan worden gebruikt. Er was een alternatief maar daarvan was het laatste en op = op (oud). Uiteindelijk bleef het woord DONKER BLAUW in mijn hoofd en dat was er met geen mogelijkheid uit te krijgen. Besluiteloosheid alom. Om mezelf 'rust' (was echt fake) te geven heb ik uiteindelijk 2 kleuren Botz glazuur besteld die al die tijd in mijn hoofd ronddwalen. 


14 december 2022
Een zeer productieve middag. Begonnen met het gieten van 1 set. In de 25 minuten wachttijd 2 borden, 2 bordjes en 1 mok afgewerkt. Na het uitgieten van de mallen e i n d e l i j k begonnen met het leuke werk. Het glazuren van 1 set voor mijn servies. Ik dacht dat doe ik 'even', maar dat was een grotere en tijdrovendere klus als gedacht, maar wel leuk. 
 


16 december 2022
Vandaag een zeer productieve ochtend. Eerst heb ik een set gegoten. In de wachttijd heb ik een bord-set gemaakt (nu zonder chamotte en dat werkte veel fijner). Mallen uitgegoten, oh en nog de set van woensdag afgewerkt. Deze konden nog de oven in. Daarna een blauwe set geglazuurd en wat er van de jadegroen nog over was hetgeen wat klaar stond om te glazuren het potje mee opgemaakt (wow wat een zin). Het was toch best wel cool om te zien dat er 1 plank volledig van mij was :-).


19 december 2022 
Ik was blij met het serviesoverzicht. Maar een 'foutje' zit in een minuscuul klein hoekje van oplettendheid. Maar bij de meeste is het einde van dingen maken in zicht. 3 objecten zijn 'klaar', daarmee bedoel ik dat ik er 6 heb gevormd. Borden zijn einde van deze week allemaal gemaakt. 3 in de oven, 1 staat nu te drogen, wo en vr één maken dan heb ik er 6. Nog 1 mok maken (uit het lood omdat er één een barst had na het bakken). Alleen het jojo bakje en servetring liggen er volledig naast. Het is 1 mal voor 2 verschillende dingen. 

21 december 2022
Maandag had ik dingen die ik af had gewerkt op de rand van de oven gezet. Ik dacht dat het nog niet gebakken was. Wat erin stond bleek dus al wel gebakken te zijn. Toen ik vandaag aankwam was ik BLIJ verrast dat ze op mijn plank stonden en toen werd er gezegd op een (voor mij) vreemde wijze om te gaan kijken. Ik liep mee en vroeg nog 'oh nee toch, er is toch niet iets kapotgegaan'. Tja, je houdt er altijd rekening mee. En toen stond die plank dus helemaal vol met alles wat uit de glazuurbak kwam. Mijn reactie was bijna echt iets voor de leukste thuis zo uitbundig reageerde ik. Kreeg terug dat ze mij nog nooit zo blij verrast gehoord hebben. Ik had er totaal geen rekening mee gehouden. Zat ook in mijn hoofd dat het een biscuit bak was en glazuurbak had ik pas in 2023 verwacht. Vervolgens werd mij hele planning verstoord. Kon hier best goed mee omgaan al zeg ik het zelf. I.p.v. dingen maken heb ik mij op dingen glazuren gefocust. 
 








23 december 2022
Eerst 2 dingen gegoten die bij het servies missen. Daarna een bord en bordje gemaakt. Daarna verder met het afwerken wat er nog stond. 


28 december 2022
Er zijn van die momenten die ze 'over(n)productie' kunnen noemen. Zo ging het einde van de middag ook wel een beetje voelen. Ik had afgelopen vrijdag een planning gemaakt van hetgeen ik allemaal zou kunnen glazuren. Alles gedaan volgens schema. Alleen een bord maken en iets gieten daar heb ik vanaf gezien voor vandaag. Achteraf maar goed ook want het was kielekiele qua tijd dat ik al je glazuurwerk af had. 6 minuten voor de eindtijd begon ik met opruimen en aan het einde bij het stempelen begon ik fouten te maken. Stomme fouten van even niet goed genoeg opletten. Het was nog even zoeken dat ik alles kwijt kon in de ovenkamer. Maar uiteindelijk is het een kleurrijk geheel geworden. 2 dingen die al geglazuurd waren hadden een wit plekje en dit bijgewerkt, in de hoop dat het niet gaat barsten bij een tweede bak. Verder heb ik 19 serviesdelen geglazuurd. 






6 januari 2023
 
Ik was een soort van 'overvallen' door mijn servies. Ik wist dat het gebakken was, maar toch. Ik keek ernaar er was behoorlijk vol verwondering. Op gang komen en ordening aanbrengen duurde even. Na het wegen heb ik wat klaar is ingepakt en het andere bijgewerkt en weer terug in de ovenkamer gezet. Heb 1 groot bord gemaakt, een jojo bakje gegoten en wat er nog stond afgewerkt. 





9 januari 2023
Ik heb een bord en jojo bakje afgewerkt en een paar mallen schoongemaakt en klaargezet. Had er niet over nagedacht qua tijd. Allen hadden een andere tijd.
Om vandaag te gieten is een soort van bewuste keuze. Dan kan ik a.s. woensdag alles afwerken en kan het in de ovenkamer om gebakken te worden. 

11 januari 2023
 
Had een goede middag en zeer productief. Theepot afgewerkt nadat ik het handvat gevuld had met gietklei en een spuit, anders zou deze niet vast te houden zijn als er thee in zit. Wat dingen, waar ik niet op had gerekend, geglazuurd. Nieuwe theepotdeksel gegoten, had de verkeerde genomen. En een experiment om beide kleuren met elkaar te mengen en dan te bakken. 


23 januari 2023
Er was het een en ander gebakken wat ik bij moest werken. Het waren vooral de borden en bordjes. Een aantal dingen kon ik al mee naar huis nemen. Heb de deksel van de theepot afgewerkt zodat deze gebakken kon worden. Een aantal vragen gesteld over het mengen van kleuren en een sjabloon leggen op een werk (dit mislukte, de uitsparingstechniek kan niet met Botz glazuur). 



6 februari 2023
Een glazuurbak was klaar. En weer waren de borden aan de randen niet mooi geworden. Op het bord met de belletjes zat nu een soort van 'kras' in het midden, en de belletjes waren weg. Ik ben de rest van de middag bezig geweest met het afwerken van de servetringen, deze waren helaas wat gaan wijken, 1 hart die ik vrijdag gegoten had, een nieuwe gegoten en vervolgens de kandelaar/waxinelichthouders gemaakt 





7 februari 2023




8 februari 2023
Ik heb 1 hartje gegoten en 2 afgewerkt waarbij er bij 1 een stukje afbrak. Aangezien ik een foutieve telling had, veroorzaakte het verder geen problemen in het serviesschema.
Voor de randen bordjes: een test gedaan wat het beste zou werken. Op de ribbeltjes met schuurpapier of met de Dremel verwijderen. Groen = Dremel (is beter), blauw = schuurpapier. Deze kon mee de oven in.
Omdat de servetringen te veel zijn gaan wijken heb ik deze overnieuw gemaakt. De oude servetringen heb ik gebruik 'als mal' om ze niet verder te kunnen laten wijken.
Daarna ben ik aan de slag gegaan met de kandelaar/waxinelichthouders. Door het drogen zijn ze deel gekrompen aan de bovenkant en naar buiten gaan wijken. Ook de onderkant is wat gaan wijken door het drogen/krimpen. Heb ze allemaal weer recht kunnen maken aan de buitenkant. De binnenkant komt volgende keer.




10 februari 2023
Vandaag is het breekdag. Vanmorgen begonnen met het afwerken van een hart, deze brak. Als een impulsactie smeet ik deze in de recycle bak. Vervolgens pak ik alles om de servetringen af te werken, bij 2 zachte haaltje brak deze direct. De moed zakte me volledig in me schoenen, tot opgeven toe. Rust gepakt. Ik kan nog heel veel doen, maar de moed bleef afwezig. Voor de koffie nog een nieuw hart gegoten en 1 servetring gemaakt. Na de koffie bleef de passiviteit lange tijd in mijn lijf. Besloten om de servethouders recht te maken, althans de bovenkant. De binnenkant verder uithollen ging bij de eerste redelijk. En jawel, de tweede brak. Moed was weer volledig vertrokken en besloot vandaag niets meer te bewerken. Toch kwam ik erachter dat mijn fout, 1 teveel gemaakt, van maandag me in dit geval goed uitkwam. Nu mag alleen niets meer breken.
Oh en last but not least: 1 bord had ik met bruine klei gemaakt en was zeker 1 cm kleiner geworden als de rest van de set.
 
13 februari 2023
had bedacht vandaag niets met klei te doen A omdat ik vanavond uit eten ga en anders onder de stof zou zitten en B omdat het vrijdag te vaak mis. Ik heb vandaag de Sushi voor het cadeautje van Lou geschilderd. Dit alles kon ik dan mooi laten drogen en de volgende keer meenemen. Voor mijn gevoel is het aardig gelukt.

15 februari 2023
Vanmiddag eerst een groot bord gemaakt (1 moet over omdat de bruine klei te veel is gekrompen) en een servetring. Daarna de vormpjes voor de mini taartjes met gietklei, suikerpot en eierdopjes. Dit kan ik vrijdag afwerken. Vervolgens de servetringen die al klaar waren afgewerkt en de waxinelichthouders. Deze konden allemaal direct de oven in, net als het giethart. Helaas brak weer een servethouder. Na wikken en wegen heb ik er 2 gemaakt. Als er 1 breekt is er nog een. 


17 februari 2023
Heb alles wat ik af moet werken bij elkaar gezet in 1 bakje. Suikerpot gegoten. Wilde nog 2 eierdopjes gieten, maar deze weigerde uit de mal te komen. Heb alleen het groene bakje geglazuurd. 

22 februari 2023
Dingen afgewerkt. Verbaasde me dat niets brak. 

24 februari 2023
Eerst wat gegoten; 2 eierdopjes, 1 lepelbakje en opnieuw de minitaartjes. Begonnen met de theepot te glazuren. Toen de theepot halverwege stond te drogen heb ik 1 potje en 2 eierdopjes afgewerkt. 


27 februari 2023
Vandaag vooral dingen geglazuurd. 




1 maart 2023
Nadat ik 2 eierdopjes had afgewerkt en tot de ontdekking kwam dat ik nu 7 eierdoppen heb… (later begreep ik waardoor). Alle losse glazuurdelen gesplitst in een bakje groen en blauw.
Ondertussen werden de grote borden met de drempel gedaan en ik hoorde dat de glazuurbak aan ging. Wilde de grote borden - gelijk - doen, maar er was geen ruimte meer. Het 'lukte' om alle kleine onderdelen (3 potjes en 2 deksels, 1 servetring, 4 eierdoppen en 1
kandelaar) nog naar de ovenkamer te brengen. 


3 maart 2023
Toen ik binnenkwam een tafel vol (glazuur) gebakken werkstukken. Mijn theepot: kapot, Kandelaars: verschoven van juiste plek. 'lijmen' in een glazuurbak is geen optie. De enige kandelaar die gelukt was, was het proefexemplaar van de bruine klei. Als ze allemaal in dezelfde stand waren verschoven was er misschien nog eenheid. Momenteel kan ik er weinig mee. De theepot kon ik in de bak van gebroken mislukkingen stoppen. Dit voelde niet goed. Staat nu voorlopig even op mijn blad. Misschien kapotslaan om te mozaïeken. De experiment kleur van 50/50 is mooi.
Nieuwe theepot gegoten. Na het gieten eerst alle grote groene borden geglazuurd en daarna alle grote blauwe borden. (1 bord had ik mee terug genomen van thuis omdat ik alle blauwe borden 3x geglazuurd heb. 






8 maart 2023
Er was weer van alles uit de oven gekomen en heb dit 'bestudeerd'. De randen van de borden zijn eindelijk goed na het dremelen. Ik ontdekte in de suikerpot een barst en deze opnieuw gegoten. 

(deze is mislukt, Met Botz kun je NIET de uitsparingstechniek doen)


10 maart 2023
Heb eerst de mok, bakje en theepot afgewerkt. Daarna al het servies wat op mijn blad stond gecontroleerd op beschadigingen. Zo nodig heb ik het bijwerkt en weer in de ovenkamer gezet.

Serviesschema 

Bord

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 gr: MISLUKT

1 gr: klaar

1 gr: MISLUKT

Bordje

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

Mok

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

Jojo bak

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

❤️ voor

Servet ring

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

1 bl

1 bl

1 bl

1 gr

1 gr

1 gr

Schaaltje

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

Schaal

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

Vaasje

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

Eierdopje

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 bl: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

1 gr: klaar

Kandelaar

1x bl MISLUKT

1x bl MISLUKT

1x bl MISLUKT

1x gr MISLUKT

1x gr MISLUKT

1x gr MISLUKT

1.4

2.4

3.4

4.4

5.4

6.4

Theepot

Kleur men-

gen 50/50

24/2 Geglazuurd, Ovenkamer bak-ken MISLUKT

3.3 nieuwe gegoten

6.3 afwerken,

31.3 heel uit oven

3.4 glazuren

 

Servethouder

Idee bedenken

 

 

 

 

 

Onderzetter

Idee bedenken

Ms met scher-ven theepot

9.4 32 harten

 

 

 

Peper en zout

 

 

 

 

 

 

Potten

Melkpot met deksel

1 bl: klaar

Vork pot zonder deksel 1 bl: klaar

Suikerpot met deksel 1 gr: klaar

Lepeltjes pot zonder deksel 1 gr: klaar


29 maart 2023
Het een en ander stond mij al op te wachten wat klaar was. Helaas bleken 2 grote borden een barst te hebben welke ik zelf (verder) doormidden heb gebroken. 




31 maart 2023
heb het laatste eierdopje (groen) geglazuurd en 2 potjes. Verder is de theepot uit de oven gekomen en deze kan ik volgende week ook glazuren.

2 april 2023
Proefje voor een waxinelichthouder



3 april 2023
Ik heb de theepot geglazuurd, op hoop van zegen, met een 50/50 mengsel van de jade groen en marineblauw. 


7 april 2023
Er was van alles uit de over gekomen. Ik werd een soort van overvallen dat ik moest komen: de theepot was heel de oven uitgekomen. En hij was echt subliem geglazuurd! 1 klein pikkeltje wat wist was geworden, maar bijwerken en opnieuw bakken zou gevaarlijker zijn. Gelukkig heb ik thuis nog zo'n zelfde soort kleur (thuis zag ik dat de kleur groenblauw is dus past precies in mijn servies). 2 eierdopje, 2 potjes en 4 borden voor mijn servies zijn klaar. Over de borden ben ik niet helemaal tevreden. 







9 april 2023
Pasen. Uren heb ik mezelf met klei kunnen vermaken in mijn KAR. Ik heb eerst de waxine/kaarshouders afgewerkt die ik de afgelopen week als losse onderdelen heb gemaakt. Voor het eerst met kleislib gewerkt om de kaarshouder en waxinelichthouder aan elkaar vast te maken. Vlak voordat ik ze erop wilde plakken met de kleislib heb ik voor de zekerheid gecontroleerd of de kaars nog past. Dit had ik tijdens het droogproces meerdere keren gedaan en klopte. Bij de eerste proef kwam ik erachter dat door het drogen de kaarshouder een soort van inzakte, een soort van krimpen de andere kant op. Deze keer brak precies de laatste. Dus één opnieuw gemaakt.
Toen ik tevreden was voor wat ik ervoor nu aan kon doen heb ik ze apart gezet om verder te drogen.
Ik ben begonnen met het uitsteken van de harten voor de onderzetters. Deze moesten precies even dik zijn als de scherven van de gebroken theepot. Nadat ik 32 hartjes uit heb gestoken heb ik deze tussen 2 platen gelegd zodat ze tijdens het droogproces niet krom kunnen trekken.
Ik heb afgelopen week bij de winkel met de grote A ronde bamboe onderzetters gekocht. In het midden wil ik 4 harten (tegenover elkaar) leggen, 2 Jadegroen en 2 Marineblauw. Daaromheen wil ik mozaïeken met de gebroken theepot welke de combinatie kleur heeft van jadegroen en marineblauw. Dit leek mij een mooie manier van recyclen.








10 april 2023
De eerste poging van de 2 in 1 waxinelichthouder vs. kaarshouder waren mislukt tijdens de glazuurbak. Je kunt dus niet 'lijmen met een glazuurbak' zoals mij verteld is. Deze keer heb ik de losse onderdelen met kleislib aan elkaar gemaakt.

11 april 2023

Soms is het zo leuk om alles even uit te stallen en dan heb je direct een goed overzicht.




12 april 2023
De waxine/kaarsenhouders staan in de ovenkamer, evenals de 32 hartjes voor de onderzetters.

17 april 2023
Over de borden voor mijn servies ben ik nooit echt tevreden geweest. Ze vallen buiten de strakke andere serviesdelen. In overleg hebben we een experiment gedaan om te zoeken naar een mal deel die er precies bovenop past zodat ik het bord kon gieten. 


18 april 2023



19 april 2023
Gisteren kreeg ik een foto toegestuurd van het bordexperiment van afgelopen maandag. Ik dacht dat het bord massief zou zijn, maar dat was niet zo. Op zich was de extra dikke rand grappig en zat even in een dilemma of ik hem eraan zou laten ja of te nee. Uiteindelijk eraf gehaald omdat het mij niet praktisch leek in de vaatwasser. De rand eraf halen was een precisiewerkje maar ben best tevreden. Deze kon direct de oven in. Ik vond het alleen net iets te klein voor een diner bord, het was meer een boterhammenbord. Dat is ook geen probleem, want deze heb ik nog niet in mijn servies.
Na zoeken bij de andere mallen vonden we nog een deel die groter was en ik hierdoor hopelijk een groter bord kan krijgen. Dus een tweede experiment. Deze keer sloot de mal minder goed aan en hebben we bij de naden wat klei gedaan zodat de gietklei er niet doorheen kan lopen. Of dit achteraf echt nodig was zal altijd een vraag blijven, maar safety first.





20 april 2023



21 april 2023
Het bord dat ik 2 dagen geleden gegoten heb afgewerkt. Helaas brak deze. Ik hoorde het al eerder dat het niet goed ging, maar zag toen niets. Het was een vreemde holle rand die ik af moest werken. Een deel voor de randtest in de oven gezet. Bij de andere borden worden de randen steeds lelijk vanwege de chamotte wat gaat pukkelen. Heb op dezelfde wijze nog een bord gegoten. In de middag kreeg ik een foto dat deze er goed uit was gekomen.



24 april 2023
Begonnen met de 16 blauwe hartjes en 3 kandelaren marineblauw te glazuren. 

26 april 2023
Een groot bord gegoten met '600 ml suiker'. Een mooi ezelsbruggetje 'ml suiker'. Deze 45 minuten laten staan om te drogen en vervolgens uitgieten. Ik heb door dat ik hem niet al te lang op zijn kop uit moet laten druipen anders krijg ik een vreemde holling bij de rand.
De blauwe hartjes voor de onderzetters en 3 kandelaren gecontroleerd of ik deze overal geglazuurd heb. Een paar 'aantikplekje' bijgewerkt. Vervolgens heb ik de groene serie geglazuurd. 1 klein bord die ik vorige week als experiment had gegoten. Het bord dat vorige week brak had ik een deel van laten bakken. Ik heb hier met Marineblauwe glazuur een test op gedaan. Met een fijne penseel in 1, 2 en 3 lagen en met een grove penseel 1, 2 en 3 lagen. De eerstvolgende over zou een glazuurbak worden. Ben benieuwd of deze vandaag nog aan is gegaan en ik over 2 dagen het resultaat kan zien, en anders na het weekeinde.





28 april 2023
Het tweede bord is ook gelukt met de gietconstructie. Helaas brak ik zelf het bord toen ik probeerde mijn signatuurstempel erin wilde drukken. De gietklei was net iets te hard. Bij het bord dat ik vandaag heb gegoten lukte dit wel. Overduidelijk was ik iets te overmoedig.

1 mei 2023
Het weekeinde was de glazuurbak geweest en er stond van alles op mij te wachten.
Begin dit jaar kwam de theepot gebroken uit de oven. Ik heb hem niet weggegooid. Inmiddels heeft deze een bestemming gevonden. Onderzetters. Alles, met hulp, in kleine stukjes geknipt. Gevolg een aantal flinke blaren. Omdat ik 8 onderzetters heb en het goed verdeeld wilde hebben heb ik alle kleine losse stukjes gewogen en gedeeld door 8. In het midden wil ik 4 harten plakken. Deze heb ik ook van keramiek gemaakt. 2 groene en 2 blauwe en de kleur van de theepot is een 50/50 mengel van de marineblauw en jadegroen. Hiervoor heb ik het midden uitgemeten. De eerstvolgende keer kan ik beginnen met mozaïeken.
De kandelaren kwamen ook uit de glazuurbak. Ze hadden een paar kleine beschadigingen welke ik nog bij dien te werken. Ze waren gelukkig niet verschoven zoals bij de eerste poging.
Ik heb een poging gewaagd om de twee bordexperimenten af te werken. 1 bord brak helaas. Een stukje hiervan heb ik bewaard voor een engobe experiment. 1 bord ben ik halverwege gestaakt bij het afwerken omdat er een nieuw experiment plaats heeft gevonden. Bij de eerdere experimenten heb ik na 45 minuten de mallen leeggegoten. Maar omdat de borden vrij dun en dus kwetsbaar zijn is nu het experiment om de '600 ml suiker', lees gietklei niet leeg te gieten maar te kijken wat er gebeurd als deze op deze wijze droogt. Hierdoor zal de naad van de rand massief worden. Mocht dit experiment slagen dan heb ik het bord, welke ik gestaakt ben van het afwerken, niet meer nodig en kan deze in de recyclebak.  




3 mei 2023
Ik heb het glazuurwerk wat bijgewerkt/aangetipt moest worden gedaan. Het ging vooral om de servetringen en de kandelaren. De blauwe kandelaren heb ik voorzien van een derde laag. De marine blauw van Botz dekt het beste met 3 lagen.
Het eerder gegoten bord kwam prima uit de mal. Ik vind hem stevig. Ik twijfelde op ik een rand eraan zou laten, maar deze was een beetje scheef. Verder zag ik dat deze door het drogen niet 100% recht is gebleven. Ach, het is handwerk. Ik zal vragen of ze het bord er volgende keer niet uit willen halen. Verder twijfel ik of ik niet net iets minder bijvoorbeeld 550 ml i.p.v. 600 ml suiker zal gebruiken zodat ik een minder stuk van de rand weg hoef te halen.  



8 mei 2023
vandaag heb ik 1 bord uit de mal gehaald. Ik had deze met elastieken in de mal laten drogen. Echter bij het uithalen zag ik dat er scheuren waren ontstaan. Deze wijze van experimenteren was dus niet echt geslaagd. Ik heb een nieuw bord gegoten en gevraagd of ze morgen het bovenste deel willen verwijderen.
Ik ben begonnen met mozaïeken van de onderzetters. Ik heb bij alle 8 de onderzetters de harten in het midden geplakt en de buitenste rand gemozaïekt. Dit heb ik bewust gedaan zodat de buitenste rand kan drogen en het bij verdere mozaïeken niet meer kan verschuiven. Met welke kleur ik wil gaan voegen ben ik nog niet uit.




12 mei 2023
Verder gegaan met het mozaïeken van de onderzetters.




14 
mei 2023: Moederdag
Vandaag mijn moeder verrast met een Moederdag ontbijt verzorgd door de plaatselijke muziekvereniging. Als verrassing had ik ook de tafel gedekt met mijn servies.


15 mei 2023
Vandaag een bord gegoten, en 3 stuks voor 90% afgewerkt. De vierde was nog iets te nat. 

17 mei 2023
Het bord welke ik maandag had gegoten kon ik nu afwerken. De klei was nog zacht en kon de rand aan de onderkant makkelijk wegsnijden. De borden die al klaar waren nog een stukje bijgewerkt. De bedoeling was om een randje aan de onderkant te laten, echter haalde ik er bij een deze per ongeluk weg. Tja, ze toen maar bij allemaal weg gehaald. 

19 mei 2023
Begonnen met het afwerken van het laatste grote bord. Deze had ik 2 dagen geleden gegoten en zat nog in de mal. Doordat deze nog vochtig was kon ik de rand makkelijk eraf snijden. Volgende keer kan ik hem verder bijwerken.





22 mei 2023
Vandaag heb ik 6 grote borden voor mijn servies afgewerkt. Deze staan nu te wachten op de eerste bak. Ik heb 1 boterhambordje gegoten, maar het was de verkeerde deksel/mal. Deze lekte en dat deed het eerste exemplaar niet. Leeggegoten, laten drogen, rest van de klei eruit gehaald en met een andere deksel/mal gegoten. '400 mg suiker' en heb hem in de mal op laten drogen. Volgende keer kijken hoe deze eruit ziet.
Ik heb 5 testbakjes voegsel met kleur gemaakt. Ik wil de onderzetters voegen met een klein beetje kleur. Maar nu is het afwachten hoe de substanties zich verhouden. Voor dit experiment met heb gebruikt: Amsterdam acrylverf, Distress Ink, Distress Oxide, Distress Stain, Distress Paint. Binnen 5 minuten veranderde de substanties al. De Distress Ink en Distress Paint kwamen het beste uit de test.

Kwasttest, fijn of grof: ik merk weinig verschil...

Test welke soort kleurpigment/stof ik het beste kan mengen door het voegsel.
Ik wil het graag met een blauwtint (door wet)

24 mei 2023
Vandaag een bord gegoten, een bel (als decoratie passend bij mijn servies) en een mok


26 mei 2023
Het bord welke ik 2 dagen geleden gegoten heb met '300 ml suiker' vergeleken met het bord met '400 ml' suiker. Ik twijfelde of ik nog minder zou doen, maar ik vond het midden een twijfel geval. Dus een 2e boterhambordje met '300 ml suiker' gegoten.
Vandaag de servetringen aan elkaar gelijmd en voor de zekerheid een tapeje erover. Over een week zijn ze vast wel droog.
Met dezelfde tape de bodem van mijn dienblad (welke ik thuis in de blanke lak heb gezet) verdeeld in 4 vakken. Ik heb van de onderzetters nog wat mozaïeksteentjes over. Door dit, net als de bodem, in vieren te splitsen hoop ik op een stukje gelijkmatigheid. Ik denk dat ik het wel ga redden, de tapeverdeling is meer voor de zekerheid.



31 mei 2023
Ik wist al dat er van alles was gebakken dus het (hoofd) thema was glazuren. Uit de over zijn gekomen om te glazuren: 2 bellen, 3 mokken, 6 borden, 1 test waxinelichthouder.
Begonnen met gieten. 1 boterhambordje (nr 3), 1 mok, en wat siliconen vormpjes.
Ik heb alles wat geglazuurd moet worden gesorteerd op kleur. Heb eerst alles wat Jadegroen wordt geglazuurd: 3 borden, 1 mok, 1 bel. Vervolgens 1 blauwe mok en bel. Ik had ms het nog kunnen redden om de borden te glazuren, maar haastige spoed is zelden goed. De Jadegroen hoeft maar 2x, de Marine blauw 3 keer.


4 juni 2023
Vanmorgen met mijn moeder even naar de Ikea geweest. Een van de dingen die op mijn lijstje stond was om te kijken naar placemats van stof voor mijn servies. Ik was gefocust op iets in grijstinten tot mijn oog op blauw groene vielen. Mijn ma haar sterke kant is oog voor kleur en zei direct 'dat is de kleur'. Ik heb nog een foto gepakt waar mijn servies een stukje op staat en durfde 2 stuks wel aan. Thuis gelijk gekeken en de kleur was perfect. Het is meer groen, de rand heeft een blauwe tint.
Na thuiskomst de andere 4 en een tafelloper erbij besteld.






5 juni 2023
Ik ben begonnen met boterhammenbordje nummer 5 te gieten


14 juni 2023
Voor het servies stonden er nog 2 groene diner borden die moesten worden bijgewerkt. 1 bord had vreemde puntje, terwijl ik toch echt alles dekkend had geglazuurd. Het blijft een raadsel. Terwijl de randen, waarvoor ik eerdere versies had afgekeurd, perfect zijn. 
Vervolgens heb ik de 3 diner borden blauw geglazuurd. Blijft ook een raadsel waarom alles met 2 lagen blauw wel dekt, behalve de borden. Vandaag aan alle kanten 2 lagen gedaan en te drogen gezet. De volgende keer de derde en laatst laag. Omdat ik bij 1 groen bord als laatste met een vochtig kwastje erover ben gegaan, in de hoop dat dit geen puntjes geeft, heb ik de borden na de eerste laag voorzien van een laagje vocht/water. 




16 juni 2023
Begonnen met de 3e en laatste blauwe laag glazuur op de grote borden. Wat mij betreft zien ze er perfect uit…

23 juni 2023
Begonnen met het afwerken van de boterhambordje voor mijn servies. Iets wat ik al geruime tijd aan het uitstellen ben. Door het gieten zat er onderop een rand. Deze waren niet gelijk. Na afwerken wel! 1 bordje is helaas gebroken. Gelukkig was dit nummer 7 en heb ik er maar 6 nodig.
Ik heb de kandelaren afgewerkt.
Iets wat niet mijn hobby is, is mozaïeken met kleine stukjes. In de rest tijd begonnen met het dienblad. Deze voor 3/4 gemozaïekt. De volgende keer het laatste stuk.





30 juni 2023
Vandaag alleen geglazuurd; alle ontbijtbordjes (3x groen, 3x blauw) en 3 (groene) borden bijgewerkt


3 juli 2023




6 juli 2023








7 juli 2023

10 juli 2023
Toen ik binnen kwam en de eerste tafel lag vol met scherven van mijn borden knapte er intern iets (ik had er ook totaal geen rekening mee gehouden dat de oven aan zou (kunnen) gaan.




14 juli 2023
Na aankomst eerst de onderkant/rand van het gegoten bord van 2 dagen geleden verwijderd.

19 juli 2023 
Ik heb de rand van het bord van 2 dagen geleden eraf gehaald. Deze was nu gelukkig wel goed. Daarna heb ik nog een groot bord gegoten. Ik heb een mok afgewerkt en een nieuwe gegoten.

21 juli 2023
Vanmorgen bij binnenkomst eerst mijn bord uit de mal gehaald. Deze bleek weer zo'n vreemde rand te hebben. Heb hem verder niet afgewerkt, maar een nieuwe gegoten. Ik had zoiets van voor de zekerheid. 

26 juli 2023
Het gegoten bord van 2 dagen geleden is weer gesneuveld met een vreemde barst/scheur. Op advies van H heb ik de mal vochtig/nat gemaakt. Op hoop van zegen.
De goede borden ingepakt en de 3 borden die nog niet goed waren (met (open) gaatjes) voorzien van een druppel glazuur en in de ovenkamer gezet. Ik ga er maar vanuit dat deze tijdens de bak breken, kan het nooit als een verrassing komen.

28 juli 2023 Het bord van 2 dagen geleden is gelukt. Alles wat ik eraf kon snijden eraf gesneden. Een nieuwe gegoten.

31 juli 2023 Begonnen met het bord van vrijdag af te werken, althans de rand aan de onderkant en een klein bord gegoten

2 augustus 2023 Vandaag alle 4 de grote borden afgewerkt en richting de ovenkamer. Ik hoop dat dit echt de laatste zijn. Ik merk dat ik een beetje klaar begin te zijn met het woord bord(en). Het kleine bordje van maandag uit de mal gehaald en een klein beetje afgewerkt. Laatste kleine bordje gegoten

4 augustus 2023 
De laatste 2 kleine bordjes afgewerkt. In de ovenkamer gezet voor de eerst bak.

11 augustus 2023
1 groot blauw bord was uit de glazuuroven gekomen. Ik zag direct een streep lopen. Met nauwelijks kracht te zetten kon ik het bord in tweeën breken. Gelukkig heb ik een klein en groot bord extra gemaakt als reserve.
Als voorbereiding voor maandag de onderzetters afgeplakt. 



14 augustus 2023
Het is er van gekomen. De onderzetters en het dienblad zijn afgewerkt.
De oven is aan geweest. Als het goed is zitten daar ook een paar borden in. 







16 augustus 2023
Er waren 6 borden uit de oven gekomen, zonder beschadiging. Gelukkig had ik opgeschreven welke borden gebroken waren. 



28 augustus 2023
2 kleine bordje zijn goed uit de oven gekomen



7 september 2023
Na 10 maanden werken aan mijn servies is de eindstreep (bijna) gehaald...
Mijn servies bestaat uit:
3 kleine groene schoteltjes
3 kleine blauwe schoteltjes
4 kleine groene bordjes
3 kleine blauwe bordjes
2 grote groene borden
1 groot FOUTIEF groen bord
3 grote blauwe borden
1 groot FOUTIEF blauw bord
3 kleine groene kommetjes
3 kleine blauwe kommetjes
3 grote groene kommen
3 grote blauwe kommen
3 blauwe draaibare kaarshouders
3 groene draaibare kaarshouders
3 blauwe eierdoppen
3 groene eierdoppen
1 groene kandelaar
1 blauwe kandelaar
3 blauwe theezakhouders
3 groene theezakhouders
3 blauwe vaasjes
3 groene vaasjes
4 groene mokken
4 blauwe mokken
1 theepot
1 blauwe bel
1 groene bel
3 blauwe servethouders
3 groene servethouders
1 blauwe pot met deksel
1 blauwe pot zonder deksel
1 groen pot met deksel
1 groene pot zonder deksel
8 mozaïek onderzetters (van kapotte theepot)
1 dienblad
6 placemats
1 tafelloper
 
95 delen en dat is 18.075 kg en er zijn nog 4 (2 groen, 2 blauw) grote borden







8 september 2023
De 3 borden met een kleine beschadiging vandaag bijgewerkt. De kan op breken is aanwezig, maar de glazuur ik niet over de klei, dus eigenlijk niet bruikbaar als bord. 


voor de extra glazuurlaag.



1 bord had ik vorige week al een extra laag gegeven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klavertje 3

  Ik heb de mok eerst helemaal wit geglazuurd. Vervolgens heb ik 4 harten en steltje uit papier geknipt en op de witte glazuur 'geplakt&...